ask_logo_18.png

Aktuellt

 

Aktuellt


Officiellt uttalande - OH-förbudet når Stockholm

För några veckor sedan drabbades GIF Sundsvalls supportrar av ett förbud mot så kallade OH-flaggor. En viktig komponent i de fantastiska tifon som arrangeras på läktare runt om i Sverige. Nu har turen kommit till Stockholm och AIK är först ut. I det tillstånd som AIK fått inför lördagens match mot AFC Eskilstuna finns följande skrivning: ”Stora tygstycken överstigande 1 m på någon sida (ofta kallade over head-flaggor) tillåts inte på idrottsanläggningen. ” 

Polisen kallar sedan i efterföljande dialog med klubben, där de också tydliggör att det är all OH de syftar på, återigen våra läktararrangemang för ”brottsverktyg”.

Beskedet kommer endast en enda dag innan match och utan dialog.

Vi i Allmänna Supporterklubben anser att polisens agerande är ytterst klandervärt. Att ägna sig åt kollektiv bestraffning, att ge alldeles för sena besked till klubbarna och att helt frångå den framgångsrika dialog som präglat de senaste åren är skamligt av landets ordningsmakt. 
Det är tydligt att polisen i år inte har något som helst intresse av att fortsätta arbeta enligt den modell, baserad på fakta och forskning, som man tagit fram tillsammans med projektet Enable. De ansvariga föredrar istället att genom direkt provokation och med repressiva metoder förvärra den redan infekterade stämning som råder mellan supportrar och myndigheten. 

Allmänna Supporterklubben uppmanar återigen polisen att komma upp ur skyttegravarna och börja prata. Allmänna Supporterklubben hoppas att övriga supportrar i landet förstår att detta kommer att bli ett nationellt förbud och att det inte kommer att begränsas till vissa klubbar. 

Slutligen så anser vi att den här skrivelsen ska tas bort i sin helhet och uppmanar AIK Fotboll att rättsligt bestrida både skrivelsen och det sätt på vilket skrivelsen meddelats klubben. Att man får tillståndet för ett så här pass stort evenemang dagen innan det ska äga rum och att det innehåller väldigt luddiga formuleringar rimmar illa med Polisförordningen.

”Polisförordningen (2014:1104): 10 § Anställda vid Polismyndigheten och Säkerhetspolisen ska i kontakter med allmänheten med beaktande av omständigheterna och situationen agera så hänsynsfullt som möjligt, visa behärskning och uppträda på ett sätt som inger förtroende.”
 

Elvira Eriksson