ask_logo_18.png

Aktuellt

 

Aktuellt


Polisen ökar repressionen

Under de senaste veckorna har polisen fått stora mängder kritik för sitt sätt att arbeta med ”villkorstrappan” ifrån forskare, journalister, opinionsbildare, klubbar, Sef, SFSU och fotbollssupportrar. Kort sagt ett enat Fotbollssverige. Polisen har även fått kritik från sina egna.
Under samma period har polisen misshandlat fotbollssupportrar, på tveksamma grunder frihetsberövat människor och ljugit om händelseförlopp i kontakt med pressen.
När det gäller villkorstrappan har man ljugit eller varit avsiktligt otydlig när det gäller både bakgrund och bevekelsegrunder. Se denna sammanfattning av journalisten Oskar Månsson.

Under de senaste dagarna har polisen också valt att sluta uttala sig om vad som sker men har påbörjat försök till dialog med både supportrar och klubbar.

Ytterligare repression från polisen

Allmänna Supporterklubben har emellertid fått information att ordningsmakten, trots att de har hela landet emot sig, väljer att gå vidare med ytterligare i steg i sin ”trappa”.
Följande formulering finns att läsa i AIK:s tillstånd inför matchen mot Falkenbergs FF:

”6.1 Om otillåten maskering och/eller pyroteknikanvändning förekommer på idrottsanläggningen kan villkoret komma att utökas till att omfatta all form av tifo eller over head-flaggor som kan användas som brottsverktyg eller som kan innebära fara för de närvarande.”

Det polisen säger är att om någon på läktaren maskerar sig eller använder pyroteknik, något som det är i princip omöjligt för en arrangör att förhindra, så kommer de att straffa samtliga besökare på fotbollen genom att ta våra tifon ifrån oss. Kanske inte till nästa match, kanske inte till matchen efter det men snart.

Polisen ointresserad av att lösa problem

Polisen visar med sitt agerande att det inte handlar om säkerhet, att det inte handlar om pyrotekniken utan att det handlar om att kväva svensk läktarkultur. Det är slutmålet.
Om polisens hade varit intresserad av trygga och säkra arrangemang så kan vi konstatera att de misslyckats totalt då deras agerande lett till motsatsen.
Polisen visar också att man helt saknar förståelse för hur man för en dialog. Om man vill ha en konstruktiv dialog så är det en väldigt dålig idé att innan dialogen hunnit börja ytterligare straffa sin motpart.

Allmänna Supporterklubben anser att polisen bör dra tillbaka samtliga åtgärder som hittills införts enligt villkorstrappan och inleda konstruktiva samtal med Fotbollssverige.

Allmänna Supporterklubben uppmanar också polisen att genast avbryta sitt krig mot landets fotbollssupportrar.

Allmänna Supporterklubben uppmanar till sist AIK Fotboll att rättsligt bestrida de inskränkningar i yttrandefrihet och uttrycksfrihet som polisen med sina proportionslösa åtgärder just nu utsätter AIKs supporterkollektiv för.

För mer bakgrund och ett urval av artiklar och uttalanden från SEF, SFSU, polisen, journalister och forskare. Se nedan länkar:


https://www.dn.se/sport/fotboll/radd-18-aring-bussades-till-vasterhaninge/
https://fotbollsthlm.se/blogg/mansson-polisen-ar-pa-vag-att-gora-ett-historiskt-misstag/
https://www.svd.se/att-satta-hart-mot-hart-loser-inte-laktarproblem
https://www.expressen.se/sport/fotboll/allsvenskan/okanda-polisenheten-bakom-skandalfilmen/
https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-polisen-star-inte-over-lagen/
http://sfsu.nu/2019/05/polisens-offensiv-ett-fysiskt-hot-mot-supportrar/
https://www.aikfotboll.se/nyheter/information-kring-handelser-efter-matchen-helsingborgs-if-aik
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/Opzz3q/problem-loses-inte-genom-att-ga-ut-i-krig?fbclid=IwAR3loVIkRdUClUVVENCknHUj74BVJFCWIlG2QDGJUZ8pqDIzciw-aztui_0
https://podcasts.apple.com/se/podcast/sfsu-s-sofia-bohlin-polisen-ljuger-vi-har-inte-haft/id1241871873?i=1000438704608
https://podcasts.apple.com/se/podcast/polisen-ola-%C3%B6sterling-spel-inf%C3%B6r-tomma-l%C3%A4ktare-finns/id1241871873?i=1000438237078
https://www.dn.se/asikt/fotbollens-supporterkultur-ar-konst/
https://www.dn.se/asikt/polisen-maste-andra-sin-attityd-mot-supportrar/
https://www.dn.se/sport/fotboll/johan-esk-polisens-offensiv-mot-fansen-gor-att-vem-som-helst-ar-i-fara/
https://www.svt.se/sport/fotboll/polisen-supporterbrak
http://www.svenskelitfotboll.se/varfor-blir-rf-inblandat-i-fotbollsfragor/

Foto: Joakim Hall

Ola Thews