ask_logo_18.png

Aktuellt

 

Aktuellt


Uttalande gällande polisens förbud mot OH-flaggor

GIF Sundsvall belades i veckan med ett förbud mot så kallade OH-flaggor på ståplats. Föreningen ska ansvara för att supportrar inte tar in den typen av stora tygstycken. Följden om de ändå kommer in på arenan är böter eller fängelse. Beslutet, så som vi i Allmänna Supporterklubben fått ta del av det, gäller endast ståplats.

Allmänna Supporterklubben undrar nu när det egentligen får vara nog med den här typen av ogenomtänkta repressiva åtgärder ifrån polisens sida? Beslutet verkar inte ha föregåtts av någon dialog utan polisen hänvisar till ordningslagen.

Polisen kallar Overheadflaggorna för ”Brottsverktyg” i sin kommunikation. Det är en ren provokation mot de supportrar som spenderar timme efter timme av sin fritid med att måla den här typen av stora och mäktiga konstverk som pryder våra läktare innan och under match. I vilket annat sammanhang skulle polisen kunna förbjuda specifika konstnärliga uttryck med hänvisning till ordningslagen?

Det är en oansvarig, kontraproduktiv och rent av provocerande attack mot svensk läktarkultur. När den också kommer i samband med integritetskränkande visitationskrav så sjunker polisens trovärdighet till noll. Den lilla, på sina håll, lyckade dialog som finns med polis och räddningstjänst riskerar att helt utebli när polisen gång på gång endast ägnar sig åt repressiva attacker på den läktarkultur som gör Sveriges högsta fotbollsligor till det vi älskar och som lockar intresse från hela världen.

ASK uppmanar polisen att dra tillbaka det förbud som lagts och istället för att utvidga denna typ av huvudlösa åtgärder sätta sig ner och börja föra dialog med klubbar och supportrar.

Nedan ser ni några av de fantastiska Tifon med OH som AIK Tifo har anordnat under åren: