ask_logo_18.png

Aktuellt

 

Aktuellt


Detta kan du förvänta dig av Allmänna Supporterklubben 2018

bild 1.JPG

I söndags hölls ASKs årsmöte och i egenskap an nytillträdd ordförande vill jag berätta lite om vad ni kan ha för förväntningar på ASK det kommande året. 

Innan jag inleder detta vill jag dock rikta ett stort tack till Juho Bah, Niklas Wistedt och Fredrik Rylander som samtliga var med och grundade ASK och de sista som var med från starten som nu lämnar. Alla dessa tre har på olika sätt varit extremt viktiga för ASK under dessa första år, som ju är avgörande för hur en förenings framtid ska formas. Det är tunga avbräck, men så får man också minnas att ASK inte bara är lika med styrelsen som sitter, utan alla medlemmar och aktiva runtomkring. Vi litar på att se alla tre i och omkring ASK även i framtiden.

2018 - året av kul
Året av kul är egentligen en inofficiell sägning, som varje gång man yttrar den högt känns lite töntig att säga. Men för oss har den hittills varit väldigt viktig för att avgöra vilka bollar vi ska springa på och inte inför detta år, som ju till viss del redan förlöpt. 

Det övergripande målet som vi satt upp för 2018 är att engagera fler inom supporterkulturen och föreningslivet. Det finns flera aspekter av varför det är viktigt just nu. En av dem är politisk, vi ser tendenser till att frågor som upphävandet av 51%-regeln är i antågande igen, och där gäller det förstås att vara på tårna. En annan är vårt ansvar som medlemmar i föreningar, AIK är en, ASK en annan. Ska vi försvara 51%-regeln med näbbar och klor, ja, då tycker iallafall jag att den andra delen av myntet, att förvalta sitt ägandeskap genom aktivt deltagande är något som måste utvecklas. 
Efter AIK Fotbolls årsmöte, med ett så stort antal deltagare skrev jag denna text, som utvecklar tankegångarna något. Läs den gärna.

Men, så är vi också människor. Och vi har liv vid sidan om vårt supporterskap. Vi har familjer, studier, jobb och så vidare. Därför måste ett ideellt engagemang vara givande, det måste ge energi, inte suga energi.

Men, så är vi också människor. Och vi har liv vid sidan om vårt supporterskap. Vi har familjer, studier, jobb och så vidare. Därför måste ett ideellt engagemang vara givande, det måste ge energi, inte suga energi. Det ska vara kul! Och det är varför vi landat om att 2018 ska vara året av kul.

Vi har haft några tuffa år bakom oss som supportrar, det har varit slitningar, vi har inte nått ända fram sportsligt på många plan. Det har i stor utsträckning varit tungt. Nu ska det bli kul. Vår förhoppning är att kul också ska leda till att fler vill delta, fler vill driva, fler vill göra och fler vill bidra.

Här är några exempel på vad vi vill göra under 2018:

Bild: Åsa Renberg

Bild: Åsa Renberg

  • Vi vill göra färre resor och istället satsa på att de resor vi gör ska vara mer speciella. I onsdags åkte vi till exempel båt till Uppsala och matchen mot Sirius. Vi vill anordna tåg, och vem vet, kanske blir det möjlighet till något flyg också!
  • Vi vill skapa fler tillfällen för supportrar att mötas utanför match, till exempel pubkvällar, quiz, block party och andra typer av fester
  • Vi vill lansera vårt eget öl, något som vi faktiskt redan gjort och nu jobbar med att distribuera!
  • Vi vill inleda ett arbete med att finansiera en supporterlokal 
  • Vi vill intensifiera arbetet med merchandise

För den som är orolig för att vi ska tappa de stora frågorna, såsom 51%-regeln och föreningsdemokrati så är det ett parallellt spår som vi absolut inte släpper, tvärtom lägger vi mer fokus på detta kommande år genom: 

  • En styrelsemedlem med särskilt fokus på dessa frågor
  • Löpande arbete med att utbilda kring medlemsdemokrati och föreningsliv
  • Delta i SFSUs arbete kring dessa frågor i den utsträckning vi kan
  • Fortsatt ägna oss åt opinionsbildning för att bidra till att säkra 51%-regeln

I ASKs styrelse hoppas vi på ert engagemang och delaktighet, eller hatar ni kul?

Elvira Eriksson, nytillträdd ordförande

Elvira Eriksson