ask_logo_18.png

Aktuellt

 

Aktuellt


AIK Hockey – nyemission

AIK Hockey öppnade i dagarna upp för en nyemission. Emissionen pågår mellan 26 januari och den 28 februari. Styrelsen i Allmänna Supporterklubben vill informera sina medlemmar vad det innebär med denna nyemission.

Kortfattat innebär denna nyemission, från grund och botten, en del av Hockeyns fyraårsplan. Under dessa fyra år har och kommer klubben att genomföra nyemissioner för att stärka kassan och grunden så man kan ställa ett så slagkraftigt lag som möjligt på isen, men även runt laget och på kansliet. Detta oavsett om man går upp till SHL i vår eller om man stannar kvar i HockeyAllsvenskan. AIK vill inte bara satsa pengarna från nyemissionen på herrverksamheten utan även inom dam och ungdom.

Tidigare gånger har klubben valt att emittera nya aktier på gammalt hederligt vis för att nå uppsatta emissionsmål. Denna gång väljer AIK ett crowdfundingföretag, Pepins.

Pepins är ett crowdfunding-, aktiehandels- och communityföretag. Pepins Group står under Finansinspektionens tillsyn. Genom community-delen ”Stakeholders´ Club” sköts kommunikationen enklare och rakare med alla som investerat, både från klubbens håll med även för delägare till varandra och klubben. Handeln med aktierna sker på Pepins ”Market”, skillnaden här mot börsnoterade företag likt AIK Fotboll AB är att handeln sker under en (1) vecka under ett visst kvartal (mer info om denna handel kommer när emissionen är genomförd).

– Nyemissionen ska bidraga till att ge oss förutsättningar att konkurrera med de allra bästa. Vi genomför denna nyemission genom en crowd-funding tillsammans med Pepins. Vi hoppas och tror att enkelheten i att teckna sig samt att den riktar sig till alla, där du kan bidra med stora eller små medel, kommer göra att det ger oss de resurser vi behöver, säger Anders Olson, VD till AIKHockey.se

Hur ser då nyemissionen ut?
Nyemissionen är satt mellan 6 till 16 miljoner kronor. Det betyder att emissionen kommer att gå igenom vid allt över 6 miljoner. Om emissionen når 16 miljoner kronor stängs emissionen och det går då ej att teckna fler aktier.

Här finns det en risk för medlemmar att stå utanför emissionen om man inte köper in sig i tid. ”Först till kvarn”-principen baseras alltså denna crowdfundig-emission på.

Nyemissionen pågår mellan 26 januari och 28 februari.

Hur mycket måste man investera?
Nyemissionen har flera olika ”investerings-steg”. Från 500 kr till 500 000 kr. Alla olika steg är förknippade med förmåner som en halsduk till en resa till NHL och se Jesper Bratt. (Se aikhockey.se för mer information om vilka förmåner som förknippas med vilka investeringsnivåer).

Kan man investera fler gånger?
Ja, så länge nyemissionen inte är fulltecknad kan man investera hur många gånger man vill. Man kan t.ex. vilja att investera med 500 kr för att sedan en vecka senare (eller annan tid innan nyemissionen stängt) investera 1000 kr (total investering på 1500 kr).

Vi är tre i familjen, om vi investerar 1500 kr får vi då tre delägarhalsdukar?
Nej, varje investering har sina förmåner. Är man tre i familjen måste alla tre starta varsitt konto och investera 500 kr vardera för att alla skall få en varsin halsduk.

Känn din kund (KYC)
När man skapar kontot hos Pepins måste man fylla i en ”känn din kund” eller ”KYC” för att få handla aktierna. Dessa frågor är standard när man öppnar bank- och värdepappersförknippade konton. Så det är bara fylla i så man har det gjort.

Utdelning på aktierna
AIK har meddelat att när AIK går upp till SHL, och visar på vinst, kommer man genomföra utdelningar till alla aktieägare.

Hur ser det ut föreningsdemokratiskt?
Genom en nyemission emitteras nya aktier. Ägandet i AIK kommer att ”vattnas ur”. Fler medlemmar får möjlighet att, utöver sitt medlemskap i AIK (som ger en tillgång till röstmajoriteten i AIK Hockey AB) få ytterligare inflytande och kan påverka klubben. Det är större fördelar med att medlemmar och supportrar äger i klubben för att få en så rättvist fördelad bild från alla läktare, sittplats till ståplats till VIP-hyllan.

AIK IF kommer fortsatt att ha röstmajoriteten i AIK Hockey AB, över 51% oavsett om IF investerar i nyemissionen eller ej. Så medlemmar som ej har möjlighet eller vill investera i nyemissionen kommer fortsatt kunna påverka klubben genom att närvara på årsmöten och motionera.

Genom community-delen på Pepins bör det även bli enklare för alla som valt att teckna aktier i denna emission att kommunicera med klubben. Det krävs inte mer än att man loggar in och ställer frågor, har dialog med klubben och sinsemellan aktieägare och även får information om t.ex. utdelningar eller liknande.

Allmänna Supporterklubben tror att denna nyemission som AIK Hockey AB gör genom crowdfunding inkluderar alla medlemmar på ett enkelt sätt. Crowdfunding-lösningen och överskådligheten på hemsidan medför förhoppningsvis att den som är utan erfarenheter från aktiehandel kan känna sig trygg med sin investering. Även community-delen, om den används på ett kreativt sätt, bör vara en bra kanal för dialog och diskussioner men även information.

Allmänna Supporterklubben vill även påminna att en investering i aktier medför en risk och att man ej ska investera mer än vad man har råd att förlora.

Allmänna Supporterklubben önskar även att denna nyemission blir fulltecknad och att så många medlemmar som möjligt väljer att investera i AIK Hockey AB för att skapa en så bred och inkluderande ägarbas som möjligt.

Elvira Eriksson