”Visa Hjärta” är klassisk retorik som supportrar världen över använt sig av i alla tider för att förmedla ett ofta frustrerat budskap om att spelare i klubben ska visa lite mer. För klubben. För färgerna och för kampen. På måndag vänder AIK och Hammarby med sina supportrar budskapet in mot sig själva och den kultur som förenar dem.

AIK och Hammarby är två klubbar som tagit sig igenom kollektiv sorg till följd av hjärt- och kärlsjukdomar. Vår tids största folksjukdom. 2010 drabbades Hammarby av den tragiska bortgången av ishockeyspelaren Freddie Ferm och 2013 sörjde AIK sin fotbollsmålvakt Ivan Turinas plötsliga död. Bägge dödsfallen konstaterades ha kopplingar till hjärtfel.

”Visa Hjärta” syftar till att samla in pengar till Hjärt-Lungfondens stöd för forskning ur detta gemensamma perspektiv, men ur två separata insamlingar knutna till sina egna klubbar. AIK-supportrar uppmanas att från och med tisdagen den 11 april swisha sitt bidrag med meddelandet ”Visa Hjärta” till 123 909 1927 och Hammarby kommer att använda sig av ett eget nummer.

Dagen efter Stockholmsderbyt, kommer resultatet att meddelas via Hjärt-Lungfondens officiella kanaler.